گوگرد عنصری است که در دوره تناوبی سوم و گروه ششم اصلی (VIA) از جدول تناوبی عناصر قرار گرفته و عدد اتمی آن ۱۶ بوده و در نتیجه دارای ۱۶ الکترون است که در لایه های اول و دوم و سوم آن بترتیب ۲، ۸ و ۶ الکترون قرار گرفته و آرایش الکترونی آن با در نظر گرفتن لایه های فرعی بصورت:
می باشد. همانطوری که از عدد جرمی گوگرد فهمیده می شود (چون جرم اتمی گوگرد به صورت عدد کسری است). گوگرد دارای ایزوتوپ هایی است که باعث شده اند جرم اتمی آن به صورت عدد صحیح نباشد. گوگرد دارای چهار ایزوتوپ است که با در نظر گرفتن درصد فراوانی می توان به صورت زیر نشان داد:
باید متذکر شد هر گاه گوگرد از معادن مختلف (از معادن نقاط مختلف زمین) تهیه شود ممکن است درصد فراوانی آن به مقدار بسیار کمی تغییر نماید.
علاوه بر ایزوتوپ های فوق، گوگرد دارای سه ایزوتوپ دیگر نیز می باشد که هر سه رادیواکتیو بوده و بطور مصنوعی تهیه می شوند و چون نیمه عمر کوتاهی دارند بدانجهت هیچکدام در طبیعت یافت نمی شود و آنها را به صورت زیر می توان نمایش داد:
بطوریکه از جدول صفحه قبل فهمیده می شود از رادیوایزوتوپ های مصنوعی فوق ذرات β (بتا) تشعشع می شود. مثلاً که بتای مثبت یعنی پوزیترون تشعشع میکند برای تهیه آن فسفر ۳۱ را توسط گلوله های پروتونی بمباران می کنند، طبق تبدیل هسته ای زیر:
گوگرد حاصل طبق تبدیل هستهای زیر با صدور یک ذره پوزیترون به فسفر تبدیل می گردد:
عنصر بودن گوگرد توسط لاووازیه به ثبوت رسیده است. عنصری است که هم بحالت آزاد و هم به صورت ترکیب به مقدار فراوانی در طبیعت وجود دارد و بخاطر موجود بودن بحالت آزاد در طبیعت از زمانهای بسیار قدیم این ماده را می شناختند، بطوریکه از آن در عمل ضدعفونی و معالجه بیماریهای پوستی استفاده می کردهاند.
مطلب دیگری که لازم است یادآوری کنیم این است که اولین بار در قرن پانزدهم گوگرد نسبتاً خالص توسط شخصی بنام بازیل والانتین (Basile Valantin) تهیه شده است.
برای استخراج گوگردی که بحالت آزاد در طبیعت موجود است از روشهایی متناسب با طرز قرار گرفتن آن در معدن مربوطه استفاده می کنند (مانند روش فراش Frasch و …).
امروزه با استفاده از موجود در گازهای نفتی نیز موفق به تهیه گوگرد بسیار خالص زیادی شدهاند.
گوگرد در بعضی از سنگهای معدنی هم بمقدار زیادی وجود دارد که از آن جمله می توان پیریت آهن ، بلاند ZnS، گالن PbS، سنگ گچ (ژیپس) بفرمول CaSO4.H2O و HgS را نام برد.
سولفاتهای محلول در آب دریاها هم بمقدار خیلی زیادی گوگرد روی زمین را بخود اختصاص داده است.
نویسنده: علی نیکخو
کتاب شیمی معدنی صنایع شیمیایی ۱۳۶۴
دریگر مطالب مرتبط با گوگرد
برای سهولت در بازبینی وب سایت شیمی کیمیکال و ده ها وب سایت شیمی ایرانی و خارجی دیگر و شبکه های اجتماعی مرتبط و همچنین سهولت در به اشتراک گذاری مطالب آن ها اپلیکیشن رایگان کیمیکال پلاس را نصب کنید.
2 Comments
سلام خسته نباشید میخواستم بدونم چه جوری گوگرد تبدیل به مایع کنم وبه عنوان سم برای دفع افت درختان چون گوگرد مایع بازار هم دوز ش کم هم گرون درمیارد از طرفی جامد ش با ریکا که حل میشه سنگین ته نشین میکنه میره ته منبع سمپاش جمع میشه
سلام خسته نباشید میخواستم بدونم چه جوری گوگرد تبدیل به مایع کنم وبه عنوان سم برای دفع افت درختان پسته بخاطر اینکه گوگرد مایع بازار هم دوز ش کم هم گرون درمیارد از طرفی جامد ش با ریکا که حل میشه سنگین ته نشین میکنه میره ته منبع سمپاش جمع میشه