سحابی ها، عناصر و رنگ ها:
وقتی به صورت عادی از یک جرم آسمانی عکاسی می کنیم در حقیقت تمامی طول موج های منتشر شده توسط آن جرم(مثلآ سحابی) ثبت می شود.
اما اگر فقط یک طول موج ویژه از جرم را ثبت کنیم عناصر سحابی مشخص می شوند. مثلآ اگر از فیلتر اچ آلفا استفاده کنیم فقط هیدروژن های موجود در سحابی مشخص می شوند.
طیف اچ آلفا: ۶۵۶/۲۸ نانومتر-خط قرمز در شکل زیر نشان داده شده است.
به مثال زیر توجه کنید:
سحابی رزت(Rosette Nebula). برای ثبت عکس زیر داده ها دو شب و در کل پنج ساعت نوردهی جمع آوری شده است. سحابی رز ابری زیبا از گازهای هیدروژن است که زایشگاه ستارگان می باشد. تو گویی یک آشیانه است. به ستارگان درخشان مرکز آن نگاه کنید. آنها از همین ابر هیدروژن زاییده شده اند. آنها به طور ششگفت انگیزی بزرگ و درخشان هستند. پرتو این ابر برانگیخته ی هیدروژن به صورت یک روشنایی زیبای قرمز رنگ نمایان شده است. این سحابی در فاصله ی ۲۵۰۰ سال نوری از ما قرار دارد و واقعآ غول آسا است و پهنای آن ۶۵ سال نوری می باشد.
تصاویر بیشتر از سحابی ها را در طول موج اچ آلفا را اینجا ببینید
اما بیشتر تصاویری که از سحابی ها می بینید تصاویر(SHO) هستند که تصاویر(RGB) – قرمز، سبز، آبی را در صفحه نمایش شما ارائه می دهند. تصویر (SHO) زمانی خلق می شود که باند گوگرد-II رنگ قرمز ، هیدروژن-الفا رنگ سبز و اکسیژن-III رنگ آبی را ارائه کند.
این یک عکس SHO است که یک مه آبی توسط غبار قهوه ای احاطه شده است. در حقیقت این سحابی به شکل زیر دیده می شود:
هیدروژن- قرمز رنگ غالب است.
طیف اکسیژن-III
طیف گوگرد-II
معنی این رنگ ها چیست؟
طول موج هیدروژن آلفا توسط هیدروژن یونیزه شده ایجاد می شود. پروتون ها و الکترون های آزاد دوباره با هم ترکیب می شوند و رنگ قرمز را منتشر می کنند این فرایند سحابی را تابان می کند چون هیدروژن عنصر غالب آن است.
اکسیژن-III در اثر اکسیژن دوبار یونیزه شده ایجاد می شود. یعنی اکسیژنی که دو الکترون خود را از دست داده باشد( اکسیژن-I یعنی اکسیژنی که یونیزه نشده باشد، اکسیژن-II یعنی اکسیژنی که یک بار یونیزه شده است) زیرا در مراکز داغ سحابی ها نزدیک ستارگان داغ درخشان اکسیژن دپیار یونیزه شده بیشتری وجود دارد و خطوط اکسیژن-III در این مناطق بسیار درخشان است.
گوگرد-II کمتر درخشان است و بیشتر در لبه های سحابی متمرکز است که خنک تر است در این مناطق گوگرد یک بار یونیزه شده است اما در مرکز سحابی گوگرد در مرتبه بالاتر یونیزه می شود و نمی تواند گوگرد-II تشکیل دهد.
این عکس HOS است که نسبت به HSO کمتر متداول است. اما به هر حال وجود دارد. در حقیقت همه جور رنگ بندی جالب وجود دارد مثلآ SNH که گوگرد-II ، نیتروژن-II و اچ آلفا می باشد:
در این یکی هم از هلیوم-II برای آبی استفاده شده است. هلیوم بسیار سخت یونیزه می شود و فقط در مرکز سحابی این امر روی می دهد.
در تصویر زیر با استفاده از فیلتر های مختلف که نشان داده شده است عناصر مختلف این سحابی شناسایی شده است.
سحابی: NGC7822
NGC7822 – Modified SHO Palette
برای مشاهده جزییات عکس بالا اینجا را کلیک کنید
تصویر SHO سحابی سر اسب
همچنین برای مشاهده دیگر تصاویر SHO اینجا را کلیک کنید
سرچشمه ها:
https://www.quora.com/What-do-the-different-colors-in-nebulae-and-galaxies-indicate
https://www.astrobin.com/ybm98t/B/
https://www.astro-physics.com/bpo32
https://www.cloudynights.com
https://en.wikipedia.org/wiki/H-alpha
http://bf-astro.com/nebulaeha.htm
http://wondroussky.blogspot.com/2020/03/the-orion-nebua-m42-in-hubble-palette.html
https://www.buytelescopes.com/baader-planetarium-narrowband-8nm-sii-504mm-filter
1 Comment
خیلی خوب بود ممنون شیمی یکی از عناصر مهم علم است .درالکترونیک وفضاوبدن انسان درDNAما کربن وجود دارد.