بتائین به دسته ای از ترکیبات آلی شبیه به هم اطلاق می شود، که از روغن نارگیل و دی متیل آمینوپروپیل آمین مشتق می شوند. به این ترکیبات آلی کوکامیدوپروپیل بتائین (CAPB) گفته می شود.
گروه لوریک اسید موجود در بتائین از روغن نارگیل مشتق می شود.
بتائین در دو مرحله مرحله اول واکنش دی متیل آمینوپروپیل آمین (DMAPA) با اسیدهای چرب که از نارگیل یا روغن هسته پالم (نخل) به دست میآید تولید می شود.
CAPB (بتائین) در محلول آبی به دست می آید در محلول 30% ناخالصی هایی که از تولید این ماده حاصل می شوند، شامل موارد زیر
می باشد.
• سدیم مونو کلرو استات > 5ppm
• آمیدو آمین (AA) > 0.3%
• دی متیل آمینو پروپیل آمین (DMAPA) > 15ppm
• گلیسرول > 3%
در بتائین ناخالصی های (AA) و (DMAPA) بسیار درد سر ساز است. چون آنها باعث ایجاد حساسیت پوستی می شوند این مواد در محصول از تعادل کلرو استات جلوگیری می کند و همچنین روی تنظیم PH طی واکنشهای بتائیزاسیون اثر می گذارد.
CAPB یک اسید چرب آمیدی است که شامل یک زنجیره هیدروکربنی بلند در یک طرف و یک گروه قطبی در طرف دیگر آن است. این خصوصیت در CAPB اجازه می دهد که به عنوان یک سورفکتانت ودتر جنت (شوینده) عمل کند. این ماده یک zwitterion می باشد. که شامل کاتیون چهار تایی آمونیوم و یک کربوکسیلات است.
خصوصیات
کاربرد
CAPB به عنوان یک ماده ویسکوز زرد رنگ محلول در آب شناخته می شود که به عنوان یک سورفکتانت (ماده فعال سطحی) در محصولات بهداشتی به کار میرود. بتائین یک ماده فعال سطحی با کشش متوسط است که در محصولات شوینده مثل صابون دستشویی استفاده می شود.
کوکامیدو پروپیل بتائین به عنوان یک بهبود دهنده کف در شامپو استفاده می شود. در محصولات شوینده باعث کاهش سوزش سورفکتانت آنیونی می شود. به عنوان یک عامل آنتی استاتیک در نرم کننده مو استفاده می شود که بیشتر وقت ها پوست و غشای مخاطی را نمی سوزاند.
در محصولات آرایشی به عنوان یک فاز امولسیون کننده به کار می رود همچنین به عنوان یک thickener هم کاربرد دارد.
ایمنی
بعضی از مطالعات نشان میدهد که این ماده آلرژی زا است.
ادعا می شود که CAPB باعث ایجاد آلرژی در بعضی از مصرف کنندهها می شود اما مطالعات کنترلی اینگونه نشان دادن که بیشتر باعث خارش می شود تا ایجاد آلرژی.
نتایج مطالعات بشری نشان دادند در بتائینی ( CAPB )که در آن نا خالصی های آمیدو آمین ( AA) و دی متیل آمینو پروپیل آمین (DMAPA) کنترل شده باشد در مقدار کم باعث ایجاد آلرژی نمی شود، مطالعات بیشتر نشان دادند، ایجاد آلرژی CAPB به خاطر وجود آمیدو آمین (AA) است.
برگردان به پارسی: افسانه حبیبی
کارشناس شیمی کاربردی