پس از اینکه دانشمندان طیف تعداد بیشماری از ستارگان را ثبت کردند ده ها خانم را استخدام و پس از آموزش آنها این خانم ها طیف ستارگان را رده بندی کردند. جالب است بدانید این اولین بار بود که در عصر جدید خانم ها در فعالیت های دانشگاهی شرکت می کردند. دلیل انتخاب خانم ها صبر و حوصله ی بیشتر آن ها نسبت به مردان بود.
ستارگان را از نظر رده طیفی به ده رده ی O,B,A,F,G,K,M,R,N,S طبقه بندی می کنند. ترتیب تقسیمبندی از گرمترین به سردترین O به S میباشد.
حفظ کردنش سخته؟
نه وقتی از این جمله استفاده کنید…
O Be A Fine Girl Kiss Me Right Now Sweet
کلاس O
کلاس O برای ستارگانی است که درخشندگی بسیار زیاد دارند و بسیار داغ هستند، در واقعیت رنگهای متمایل به آبی دارند. بعضی از آنها در نور فرابنفش نیز تابش میکنند ولی همه آنها در رشته اصلی هستند.ستارگان O تا میلیونها برابر خورشید انرژی مصرف میکنند. در طیف آنها خطوط He II، مواد یونیزه (Si IV, O III، N III، و C III) یافت میشود، در O5 تا O9 خطوط بالمر نیز یافت میشود.
مثالها: زتا شکارچی، زتا تلمبه، لامبدا شکارچی، دلتا شکارچی.
کلاس B
کلاس B مربوط ستارگانی است که درخشندگی نزدیک به آبی دارند. در آنها خطوط هلیوم واقعی و خطوط تعدیل شده هیدروژن نیز دیده میشود. در بین آنها خطوط فلزات یونیزه Mg II و Si II. قوی هستند. آن ستارگان فقط مدت کوتاهی زندگی کرده و حرکت زیادی نسبت به مکانی که در آن تشکیل شدهاند نمیکنند. هنگامی که ستارگانی از این دسته یک خوشه شوند، از نام خوشه OB برای اشاره به آنها استفاده میشود. شکارچی OB1 یک خوشه ستارهای است که در بازوی مارپیچ کهکشان راه شیری قرار دارند و و بخش اعظم ستارههای درخشان شکارچی نیز محسوب میشوند.
مثالها: پای شکارچی، سماک اعزل، the brighter، خوشه پروین
کلاس A
این کلاس مربوط به ستارگانی است که آبی متمایل به سفید هستند. در A0 خطوط بسیار قوی هیدروژن دیده میشود، و خطوط فلزات یونیزه هم در آن دیده میشود (Fe II، Mg II, Si II)تا A5 یافت میشود. Ca II در این نقطه دیده میشود.
مثالها: کرکس نشسته، شباهنگ، دنب
کلاس F
کلاس F ستارگانی قویتر از H و K در خطوط طیفی Ca II دارد. فلزات طبیعی (Fe I، Cr I) نیز در کلاس F فعال میشوند. ولی خطوط هیدروژن ضعیفتر میشوند. رنگ این ستارگان به زرد میزند..
مثالها: مو اژدها، سهیل، شعرای شامی.
کلاس G
معروفترین ستاره کلاس G خورشید است که در این تصویر همراه لکه خورشیدی هم دیده میشود.
کلاس G کلاسی است که معروفترین ستارهاش خورشید میباشد. کلاس G با گروه H and K خطوط طیفی فعال در Ca II داشته که بیشتر در گروه G2 فعال هستند. کلاس G نسبت به کلاس قبلی خطوط هیدروژن ضعیفتر و خطوط فلزات قوی تری دارد.
مثالها: خورشید، آلفا قنطورس، بزبان، تاو نهنگ.
کلاس K
کلاس K ستارگانی هستند که رنگ زردتری نسبت به خورشید دارند. بعضی از ستارگان این رده غول و ابرغول هستند (مانند سماک رامح) هرچند کلاس K شامل ستارگان رشته اصلی (مانند رجل قنطورس هم میشود. از ویژگیهای این کلاس خطوط هیدروژن قوی و خطوط طیفی فلزات (Mn I, Fe I, Si I) قوی میباشد. در اواخر کلاس K، خطوط اکسید تیتانیوم نیز دیده میشود.
مثالها: آلفا قنظورس B، اپسیلون جوی، نگهبان شمال، الدبران.
کلاس M
کلاس M آخرین گروه از ستارگان است. حدود ۷۶ درصد ستارگان رشته اصلی غول قرمز هستند (۷۸٫۶٪ اگر همهٔ ستارگان را حساب کنیم: به یادداشت نگاه کنید،مانند پروکسیما قنطورس.
مثالها: یدالجوزا (ابرغول).
مثالها: پروکسیما قنطورس، ستاره بارنارد، گلیز ۵۸۱ (کوتوله قرمز).
سرچشمه ها:
http://solarchat.natca.net
http://wps.prenhall.com
ویکی پدیا
دیگر مطالب مرتبط با طیف نگاری
برای سهولت در بازبینی وب سایت شیمی کیمیکال و ده ها وب سایت شیمی ایرانی و خارجی دیگر و شبکه های اجتماعی مرتبط و همچنین سهولت در به اشتراک گذاری مطالب آن ها اپلیکیشن رایگان کیمیکال پلاس را نصب کنید.
1 Comment
kimical[dot]ir is best