ترکیبات هتروسیکل
فروردین ۱۹, ۱۳۹۸معرفی میز هیدرولیک
فروردین ۳۱, ۱۳۹۸در بخش قبل با نوع هر آزمایش شناخت پیدا کردید و آشنا شدید اکنون در این قسمت نکات مهم و مراحل انجام هر آزمایش بر روی محصول هر فرآیند به طور( دقیق ) توضیح داده خواهد شد . دقت داشته باشید دلیل استفاده نوع مواد در آزمایشات و توضیح و سوالات تخصصی دستگاه ها در بخش های بعدی گفته خواهد شد .
می دانیم که بر روی این مواد آزمایشات تیتراسیون یا قلیاییت و اندازه گیری پی اچ انجام می شود. برای اندازه گیری پی اچ نکته ی مهمی که وجود دارد این است که باید ماده ی مورد نظر خنک و سرد باشد وگرنه الکترود پی اچ متر خطا می دهد و مقدارعددی که به ما نشان می دهد صحیح نیست . وقتی که ماده مورد نظر خنک شد الکترود پی اچ متر را چند بار درون محلول چرخش داده ( محلول را با الکترود هم بزنید) و زمانی که عدد روی دستگاه ثابت شد آن را یادداشت می کنیم . برای اندازه گیری قلیاییت یا تیتراسیون مواد بالا از سولفوریک اسید H2SO4 استفاده می کنیم برای تیترکردن اشباع 1 و اشباع 2 از سولفوریک اسید با نرمالیته(1/28) استفاده می شود و برای تیترکردن پرشولاژ و شولاژ از سولفوریک اسید با نرمالیته (1/2.8) استفاده می شود. همان طور که می دانید دوز و نرمالیته سولفوریک اسید دوم (شولاژ و پرشولاژ) بیشتر از سولفوریک اسید اول(اشباع 2 و 1) است و دلیل آن هم این است که میزان آهک درون مرحله شولاژ و پرشولاژ بسیار وجود دارد ( در بخش های بعد دقیق توضیح داده شده) . برای تیتراسیون شولاژ و پرشولاژ باید در ابتدا آن ها را هم بزنیم تا مواد یا آهک ته نشین شده کاملا مخلوط شود و پس از هم زدن بر روی مایع شولاژ کف غلیظی به وجود می آید که حتما باید آن کف از سطح مایع به وسیله قاشق برداشته شود. پس از هم زدن شولاژ و پرشولاژ 10 سی سی از آن ها را برداشته و هر کدام را جداگانه درون دو ارلن می ریزیم و به آنها مقدار کمی معرف فنول فتالئین میزنیم فقط در حد اینکه رنگ آن ها صورتی نسبتا پررنگ بشود سپس هر کدام را جداگانه توسط سولفوریک اسید با نرمالیته (1/2.8) تیتر می کنیم و آن قدر به محلول سولفوریک اسید می زنیم تا رنگ صورتی محلول از بین رفته و به رنگ اصلی خود بازگردد .
برای تیتراسیون اشباع 1 و 2 نیز تمام مراحل تیتراسیون محصولات دفکاسیون را انجام می دهیم با این تفاوت که به هیچ عنوان نباید آن ها را به هم زد و مخلوط کرد و باید بگذاریم که مواد جامد درون آن ها یا همان آهک ها ته نشین شوند و بعد دو محلول را به صورت جداگانه تیتر کنیم . نکته ی بعدی که وجود دارد این است که باید محلول های اشباع 2 و 1 را با سولفوریک اسیدی که نرمالیته آن(1/28) است تیتر کنیم و در آخر مقدار سولفوریک اسیدی که مصرف کردیم ( بر روی لوله بورت مشخص است ) تقسیم بر عدد 10 می کنیم تا جواب در حد دهم شود.
برای مطالعه ادامه بر روی همین لینک کلیک و فایل پی دی اف را دانلود کنید
پژوهشگر و نویسنده: ایمان انصاری