دمایی را گویند که یک جسم از حالت جامد به حالت مایع در میاید. گرمایی را که در نقطه ذوب ازاد شود دمای ذوب گویند. در نقطه ذوب فازهای مایع و جامد در حال تعادل به سر میبرند، یعنی اینکه دارای فشار بخار یکسان میباشند.
نقطه ذوب تابع فشار است و در مورد بیشتر اجسام با زیاد شدن فشار افزایش می یابد، به جز اب که نقطه ذوب ان با افزایش یک جو به مقدار ۰/۰۰۷۵ سلسیوس طبق اصل لوشاتلید کاهش می یابد.
مواد خالص دارای نقطه ذوب ثابت بوده، در صورتیکه نقطه ذوب مخلوط ها پیوسته پایین تر است. پدیده مزبور نزول نقطه انجاد یا نزول نقطه ذوب نامیده می شود(قانون رائول)
در مورد اجسام بلورین تعیین دقیق نقطه ذوب با دقت یک ده هزارم میسر است.
در مورد اجسام بی شکل(آمورف) فقط تعیین گستره ذوب میسر می باشد که ان را نقطه نرم شدن می نامند.
مخلوطهای اتکتیک دارای نقطه ذوب کاملا مشخص هستند، در حالی که سایر مخلوط ها در فاصله دمایی، که به وسیله نقاط ذوب اجزا خالص محدود میگردد، ذوب میشوند.
چنانچه پیش از ذوب شدن جسمی تغییرات شیمیایی رخ دهد، در این صورت ان را نقطه تجزیه می گویند.
تعیین نقطه ذوب در ازمایشگاه:
معمولا مقدار کمی از جسم را در لوله مویین متصل به دماسنج ریخته و در حمام مایع قرار می دهند و دمایی را که در آن فرایند ذوب ره میدهد یادداشت میکنند. روش تعیین نقطه ذوب عملا به این صورت انجام میگیرد که ابتدا در حدود ۰/۱ گرم از جسم را روی صفحه ای شیشه ای یا هاون چینی امیز ریخته و ان را به شکل گرد ریز در میاورند. سپس مقداری از گوگرد مزبور را وارد لوله مویین کرده و به کمک تکان، انتهای لوله مویین را پر میکنند. لوله مویین پرشده را به قسمت پایین دماسنج در سطحی هم تراز وسط مخزن جیوهای قرار داده و دستگاه تعیین نقطه ذوب را حرارت میدهند. روند حرارت دهی در اغاز سریع بوده، سپس اهسته و به طور منظم 2 درجه در دقیقه می باشد، تا جسم مورد آزمایش ذوب شود. برای جسم خالص فاصله آغاز ذوب و پایان ذوب نیم تا یک درجه سانتی گراد می باشد در غیر این صورت نمونه تجزیه شده است.
از دیگر روش های تعیین نقطه ذوب میتوان میتوان به موارد روش حمام حرارتی و میکروسکوپ کفلر نام برد.
منبع: فرهنگ توصیفی شیمی، پرویز بالازاده، تهران 1386
نویسنده: مریم علی اصغری
1 Comment
خیلی خوب بود ممنون اگر بشه درمورد طلا پالادیوم تیتانیوم نقره …. مطلب بزارید ممنون