بر اساس شیمی دهم
پیوندهای شیمیایی کلید تشکیل انواع مختلف ترکیبات شیمیایی است. این پیوند ها همانند چسبی اتم ها یا ملوکول ها را به هم نگه می دارند. هدف اصلی پیوندهای شیمیایی این است که ترکیبات پایداری تشکیل دهند. وقتی پیوندهای شیمیایی تشکیل می شوند انرژی آزاد می شود، تا یک ترکیب پایدار ایجاد شود. سه نوع عمده پیوند های شیمیایی وجود دارند؛ پیوند یونی، پیوند کووالانسی و پیوند فلزی یا پیوند نا کووالانسی. پیوند یونی، پیوند الکترووالانس هم نامیده می شود. کلید تفاوت بین پیوند الکترووالانسی و کووالانسی این است که پیوند الکترووالانسی زمانی ایجاد می شود که الکترون ها از یک اتم به اتم دیگر منتقل می شوند در حالیکه پیوند کووالانسی نتیجه ی به اشتراک گذاشتن الکترون های لایه ی ظرفیت می باشد. الکترون های لایه ظرفیت در بیرونی ترین لایه ی الکترونی در هر اتم قرار دارند.
پیوند الکترووالانس چیست؟
پیوند الکترووالانس یا یونی نوعی پیوند شیمیایی است که نتیجه ی انتقال الکترون از یک اتم به اتم دیگر می باشد. در نتیجه ی این انتقال یک اتم بار مثبت و اتم دیگر بار منفی پیدا می کند. اتم الکترون دهنده بار مثبت می یابد و کاتیون نامیده می شود و اتم الکترون گیرنده بار منفی پیدا می کنند و آنیون نامیده می شود و یک جاذبه ی الکترواستاتیک بین کاتیون و آنیون در نتیجه ی بارهای مخالف برقرار می شود. تفاوت زیاد الکترونگاتیوی بین دو اتم باعث می شود این نوع پیوند ایجاد شود. و همچنین این نوع پیوند بین فلزات و نافلزات برقرار می شود.
به هر حال هیچ پیوند الکترووالانسی پیوند یونی خالص نیست. هر پیوند یونی ممکن است درصدی ویژگی کووالانسی داشته باشد. بنا بر این وقتی می گوییم این پیوند یونی است یعنی ویژگی های الکترووالانسی آن بیشتر و ویژگی های کووالانسی آن کمتر است. اما ترکیباتی هستند که به طور قابل ملاحضه ای دارای ویژگی های کووالانسی که این نوع پیوند پیوند کووالانسی قطبی نامیده می شود.
ویژگی های ترکیباتی که پیوند الکترووالانسی دارند با ترکیباتی که پیوند کووالانسی دارند متفاوت است. از دید ویژگی های فیزیکی، به طور معمول ترکیبات الکترووالانسی(یونی) نقطه جوش و ذوب بالاتر دارند. و حلالیت آن ها در آب و قابلیت هدایت الکتریکی آن ها بالاتر است. هالیدهای فلزی ، اکسیدهای فلزی، سولفیدهای فلزی … نمونه هایی از ترکیبات با پیوند یونی می باشند.
پیوند کووالانسی چیست؟
یک پیوند کووالانسی پیوندی است که بین دو نافلز با به اشتراک گذاشتن جفت الکترون برقرار می شود. اشتراک گذاشتن الکترون بین اتم ها به خاطر اختلاف الکترونگاتیوی پایین دو اتمی است که با هم پیوند برقرار کرده اند می باشد. نافلزاتی که در پیوند کووالانسی شرکت می کنند الکترون های لایه ی آخرشان کامل نشده است. به همین دلیل با به اشتراک گذاشتن الکترون به آرایش گاز نجیب می رسند. زیرا آرایش الکترونی غیر کامل آن ها اتم را ناپایدار می کند. بر خلاف پیوند یونی، پیوند کووالانسی بین دو اتم ممکن است یگانه، دوگانه و یا سه گانه باشد. این پیوند ها به گونه ای برقرار می شوند تا دو اتم از قاعده ی هشت تایی پیروی کنند. با برقرار شدن پیوند کووالانسی اوربیتال های اتمی با هم همپوشانی می کنند. هر پیوند یه گانه از به اشتراک گذاشتن دو الکترون تشکیل می شود. یک پیوند دو گانه از به اشتراک گذاشتن چهار الکترون و پیوند سه گانه از به اشتراک گذاشتن شش الکترون به وجود می آید.
یکی از ویژگی های ترکیبات کووالانسی پیوند قوی بین دو اتمی است که اختلاف الکترونگاتیوی ناچیزی دارند. بنابراین حلالیت و هدایت الکتریکی (در حالت محلول) یا ضعیف است و یا اصلآ وجود ندارد. همچنین این ترکیبات نقطه ذوب و جوش پایین تری در مقایسه با ترکیبات یونی دارند. ترکیبات زیادی از معدنی گرفته تا آلی دارای پیوند کووالانسی هستند.
تفاوت بین ترکیبات الکترووالانسی و کووالانسی:
از نظر پیوند:
پیوند الکترووالانسی یک پیوند شیمیایی بین دو اتمی است که یکی الکترون از دست می دهد و دیگری الکترون می گیرند.
پیوند کووالانسی نوعی پیوند شیمیایی است که در اثر به اشتراک گذاشتن الکترون ایجاد می شود.
از نظر فلز، نا فلز:
پیوند الکترووالانسی بین فلزات و نافلزات است.
پیوند کووالانسی بین نا فلزات است.
از نظر اختلاف الکترونگاتیوی:
در پیوند الکترووالانسی اختلاف الکترونگاتیوی بین دو اتم زیاد است.
در پیوند کووالانسی اختلاف الکترونگاتیوی بین دو اتم کم است.
از نظر حلالیت در آب و هدایت الکتریکی:
حلالیت و هدایت الکتریکی ترکیبات یونی بالاتر است.
حلالیت و هدایت الکتریکی ترکیبات کووالانسی پایین تر است.
نقطه ی ذوب و جوش:
نقطه ی ذوب و جوش ترکیبات یونی بالاتر است.
نقطه ی ذوب و جوش ترکیبات کووالانسی پایین تر است.
خلاصه:
پیوندهای الکترووالانسی و کووالانسی دو نوع پیوند شیمیایی هستند که با هم تفاوت دارند. مهم ترین تفاوت آن ها در طبیعت این دو نوع پیوند است؛ پیوند الکترووالانسی نوعی جاذبه ی الکترواستاتیک بین دو اتم است در حالی که پیوند کووالانسی از به اشتراک گذاشتن جفت الکترون بین دو اتم ایجاد می شود.
سرچشمه:
26 Comments
سلام. خسته نباشید. ممنون مقاله ی بسیار مفید و کاملی بود. ??????
ممنون. خیلی مفید بود برای من.
ممنون از مطالب مفیدتون میشه شباهت هاشونم بیان کنید؟ ممنون میشم??
ممنون بسیار مفید بود
عالی بود
سلام
ممنون از وبلاگ خوبتون
بهتر از دیگه نمیشد
سلام عالی بود یه سوال دارم
این دو پیوند درسته باهم اختلاف دارن فرق دارنولی میشه تو یه نافلز هم پیوند یونی و هم کووالانسی داشت ؟
ممنون میشم
درود
می تونیم در یک ترکیب هم پیوند کوالانسی و هم یونی داشته باشیم
مثلآ کلسیم سولفات که بین اتم های گوگرد و اکسیژن پیوند کووالانسی هست و بین یون سولفات و یون کلسیم پیوند یونی قرار دارد
سلام.من رشتم شمی نیست ولی یه سوال دارم
شما اگر یه ظرف اب باشه دست را میشه توش حرکت داد و اینطرف و اونطرف کرد.ولی اگر ظرف یخ زده باشه امکانش نیست.و مولکولها به هم چسبیده هستند.
ایا غیر منجمد کردن امکان چسبندگی مولکولهای اب به هم هست که نه جامد بشه فقط مولکولهاش چسبندگی داشته باشن
اول اینکه مولکول آب که
H2O
هستش در زمانی که منجمد میشه پیوند مولکول هاش بصورت منظم تبدیل میشن، به این دلیل شما به شکل جامد یا کریستال میبینید، شبیه برف. هرکاری هم بکنید گرما سرما فقط پیوند مولکولی بهم میخوره، اتمی بهش اضافه نمیشه، حالا اگر مقداری اتم اضافه بشه ماهیت مولکول آب تغییر میده مثل ژلاتین و باعث قوام میشه
منم شیمیدان نیستم و اساتید ببخشن که عامیانه گفتم
نابود گر برگشت
مقاله مفیدی بود❤
چرا فلز ها پیوند کووالانسی نمی دهند علت علمیش چیه
۱- نا فلزات با به اشتراک گذاشتن الکترون به آرایش گاز نجیب نزدیک خود می رسند فلزات بیش از اندازه کم دارند و با یک یا چند الکترون هنوز به آرایش گاز نجیب نمب رسند
۲- شعاع اتمی نا فلزات در مقایسه با فلزات هم دوره خود کمتر است و تسلط هسته بر الکترون ها بیشتر
۳- از آنجایی که در فلزات هسته ی اتم در دریایی از الکترون است می توان گفت فلزات هم الکترون به اشتراک می گذارند اما نه به نظم نافلزات
عالی بود
پیوند کئووالانسی آمونیاک چطوری هست؟مگه ۴نباید به اشتراک بذارن پس چرا داخل بعضی کتاب ها ۳جفت پیوند هست که سرجمع میشه ۶الکترون؟!!!!
سلام میشه بگید پیوند کووالانسی قوی تر و پایدارتر است یا پیوند یونی ؟
درود
یونی
سلام خیلی مفید و کامل بود ممنون
سلام عالی بود ممنون فقط ی سوال چ جوری بفهمیم که تو چ ترکیب هایی هم پیوند کوالانسی داریم و هم پیوند یونی
درود
فلز-نافلز یونی میشه
نافلر-نافلز کووالانسی
برای جزییات بیشتر اپلیکیشن از اتم تا استوکیومتری را بخوانید:
http://www.kiandroid.ir/pcollection/stoi
سلام آیا پیوند های یونی محکم ترند یا پیوندهای مولکولی
سلام ممنونم از مطالب خوبتون
حالا کدوم قوی تره کوالانسی یا الکترووالانسی؟
درود
بیشترین نقطه ذوب و جوش را ترکیبات یونی (الکترووالانسی) دارند پس پیوند یونی قوی تر است
لینک زیر را باز کنید و بخوانید
https://kimical.ir/melting-boiling-point/
خوب بود دور دکتر عبدالعالی بهتر توضیح دادن با آزمایش های جذابشون خیلی ساده آموزش میدن والا