اصطلاحات رایج صنعت قند

اصطلاحات رایج صنعت قند

-نوار سورتینگ: نوار مربوط به جداسازی علف و چغندر های ریز از چغندر درشت
-نوار خاک گیر: نوار مربوط به پاکسازی خاک چغندر.
-عیار سنجی: محاسبه ی درصد مواد قندی موجود در چغندر.
-شکر خام: به شکر تولید شده از نی شکر، شکر خام گفته می شود.
-دیفوزیون: مخزن استوانه ای شکل که توسط تماس بخار با خلال چغندر باعث جداسازی مواد محلول در آب از چغندر می شود و در نهایت تفاله(خلالی که عصاره گیری شده و قندش را از دست داده است) و مواد محلول در آب(شربت خام) خروجی این دستگاه است. نامگذاری این دستگاه از کلمه diffusion به معنی نفوذ گرفته شده است که اساس کار استخراج مواد قندی از چغندر است.
-هلیس انتقال: جهت انتقال شکر به شربت سازها می باشد و مجهز به سیستم شوتینگ انتقال است
-ترومل یا خشک کننده تفاله: به تفاله و ملاس ضایعات، حرارتی حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ درجه سانتی گراد وارد می کند
-پرشولاژ: به مرحله ی دوم آهک زنی گفته می شود.
-شولاژ: به مرحله ی اول آهک زنی گفته می شود.
-ساتراسیون یا کربناسیون: به شربت اهک خورده اغلب طی دو مرحله یعنی کربناسیون یک و کربناسیون دو گاز کربنیک می زنند در نتیجه در اثر ترکیب شدن اهک موجود در شربت و گاز کربنیک ایجاد کربنات کلسیم می شود کربنات کلسیم ضمن رسوب کردن مقدار زیادی از ناخالصی های شربت را رسوب داده و جدا سازی می کند
-شیر آهک: سنگ اهک را با استفاده از حرارت به اهک و گاز کربنیک تبدیل می کنند با حل کردن اهک در اب شیر اهک بدست می اید
-پخت: تبدیل شریت اشباع به فوق اشباع و انجام عمل کریستالیزاسیون روی آن پخت نامیده می شود.
-آپارات: مخازنی که در آن عملیات آهک زنی، تغلیظ، پخت و … انجام می شود.
-سانتریفیوژ: دستگاه گریز از مرکز جهت جداسازی پساب ضغیف و قوی از شکر.
-ملاس: ضایعات حاصل از تولید شکر که در مرحله آخر پخت از سیستم خارج می شود.
-ريژسيون: درصد قند خلال را گويند.
-بريکس: درصد مواد جامد محلول در شربت را گويند. که ممکن است حاوي قند و مواد غیر قندی می باشد مجموع مواد غير قندي + مجمع مواد قندي = B در محلول
-پل( درصد مواد قندي): توسط پلاري متر اندازه گيري مي شود. و به درصد قند پل گويند. که فقط درصد مواد قندي اندازه گيري مي شود.
-کوسيان (Q) : درجه تميزي يا درصد خلوص که به نسبت پل از بريکس است. که به صورت درصد بيان مي شود. در صورتي که پل با بريکس برابر باشد. کوسيان ۰۱۰۰/۰ است. ولي معمولا مقدار Q کمتر از۰۱۰۰/۰ است. چون مقدار پل کمتراز بريکس است.
-تالومتر(رنگ سنج): دستگاهی برای تعیین رنگ با استفاده از نور پولاریزه.
-هدایت سنج: وسیله ای برای اندازه گیری مواد جامد محلول در آب کوره و اندازه گیری خاکستر محلول شکر.
-بن ماری: به حمام آب گرم اصطلاحا بن ماری میگویند.
-پی اچ متر: دستگاهی برای تعیین میزان اسیدی یا قلیاییت محلول.
-کلرس: شکرحل شده در آب
-ماگما: شکر نامحلول در آب

مطالب دیگر در باره قند

نویسندگان: نگار آقاکابلی-سلماز حیدریان

سرچشمه ی عکس:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mitchell,_Nebraska_sugar_factory.JPG

5 نظر

  1. ماگما چه اهمیتی دارد

  2. سلام
    برای اندازه گیری کوسیان راه سریعی هست؟؟چون اندازه گیری معمولی خیلی وقت میبره
    تشکر

  3. ضریب اصطحصال به چه معنا است؟

  4. با سلام
    ببخشید خاکستر قند یعنی چه؟ شامل چه موادی می باشد؟

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*