اصطلاحات رایج صنعت قند

اصطلاحات رایج صنعت قند

-نوار سورتینگ: نوار مربوط به جداسازی علف و چغندر های ریز از چغندر درشت
-نوار خاک گیر: نوار مربوط به پاکسازی خاک چغندر.
-عیار سنجی: محاسبه ی درصد مواد قندی موجود در چغندر.
-شکر خام: به شکر تولید شده از نی شکر، شکر خام گفته می شود.
-دیفوزیون: مخزن استوانه ای شکل که توسط تماس بخار با خلال چغندر باعث جداسازی مواد محلول در آب از چغندر می شود و در نهایت تفاله(خلالی که عصاره گیری شده و قندش را از دست داده است) و مواد محلول در آب(شربت خام) خروجی این دستگاه است. نامگذاری این دستگاه از کلمه diffusion به معنی نفوذ گرفته شده است که اساس کار استخراج مواد قندی از چغندر است.
-هلیس انتقال: جهت انتقال شکر به شربت سازها می باشد و مجهز به سیستم شوتینگ انتقال است
-ترومل یا خشک کننده تفاله: به تفاله و ملاس ضایعات، حرارتی حدود ۷۰۰ تا ۸۰۰ درجه سانتی گراد وارد می کند
-پرشولاژ: به مرحله ی دوم آهک زنی گفته می شود.
-شولاژ: به مرحله ی اول آهک زنی گفته می شود.
-ساتراسیون یا کربناسیون: به شربت اهک خورده اغلب طی دو مرحله یعنی کربناسیون یک و کربناسیون دو گاز کربنیک می زنند در نتیجه در اثر ترکیب شدن اهک موجود در شربت و گاز کربنیک ایجاد کربنات کلسیم می شود کربنات کلسیم ضمن رسوب کردن مقدار زیادی از ناخالصی های شربت را رسوب داده و جدا سازی می کند
-شیر آهک: سنگ اهک را با استفاده از حرارت به اهک و گاز کربنیک تبدیل می کنند با حل کردن اهک در اب شیر اهک بدست می اید
-پخت: تبدیل شریت اشباع به فوق اشباع و انجام عمل کریستالیزاسیون روی آن پخت نامیده می شود.
-آپارات: مخازنی که در آن عملیات آهک زنی، تغلیظ، پخت و … انجام می شود.
-سانتریفیوژ: دستگاه گریز از مرکز جهت جداسازی پساب ضغیف و قوی از شکر.
-ملاس: ضایعات حاصل از تولید شکر که در مرحله آخر پخت از سیستم خارج می شود.
-ريژسيون: درصد قند خلال را گويند.
-بريکس: درصد مواد جامد محلول در شربت را گويند. که ممکن است حاوي قند و مواد غیر قندی می باشد مجموع مواد غير قندي + مجمع مواد قندي = B در محلول
-پل( درصد مواد قندي): توسط پلاري متر اندازه گيري مي شود. و به درصد قند پل گويند. که فقط درصد مواد قندي اندازه گيري مي شود.
-کوسيان (Q) : درجه تميزي يا درصد خلوص که به نسبت پل از بريکس است. که به صورت درصد بيان مي شود. در صورتي که پل با بريکس برابر باشد. کوسيان ۰۱۰۰/۰ است. ولي معمولا مقدار Q کمتر از۰۱۰۰/۰ است. چون مقدار پل کمتراز بريکس است.
-تالومتر(رنگ سنج): دستگاهی برای تعیین رنگ با استفاده از نور پولاریزه.
-هدایت سنج: وسیله ای برای اندازه گیری مواد جامد محلول در آب کوره و اندازه گیری خاکستر محلول شکر.
-بن ماری: به حمام آب گرم اصطلاحا بن ماری میگویند.
-پی اچ متر: دستگاهی برای تعیین میزان اسیدی یا قلیاییت محلول.
-کلرس: شکرحل شده در آب
-ماگما: شکر نامحلول در آب

بخش دوم: عملیات تولید شکر از چغندر قند

نویسندگان: نگار آقاکابلی-سلماز حیدریان

سرچشمه ی عکس:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mitchell,_Nebraska_sugar_factory.JPG

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*